Odesílání...

Náš CVRKlý e-shop v tuto chvíli spí a čeká na nový kabátek.

> celkem foto (23)

Autor: Adriana Škvorová
Datum: 30.07.2022

Jsme rádi, že stejně tak jako autoři přemýšlejí, vymýšlejí a dumají nad novými originály, věnují svou tvůrčí mysl i úvahám o tom, jak tvořit šetrně a odpovědně ve vztahu (nejen) k životnímu prostředí. Ekologicky už je pro ně eco - logicky, stejně tak jako pro naši CVRKlou partu. Chaukiss to je právě jedna z těch dílen, kde je ekologická výroba jednou z priorit už od samotného počátku Chaukiss věků. 

Nejdříve zpět na začátek
Filip a Lucka se z virtuálního online reality - od  obrazovek mobilní telefonů a počítačů chtěli vrátit do offline světa a tam pomocí velkých maličkostí dělat radost sobě i ostatním. Když potkali mistryni handletteringu Magdu, začal se jejich sen plnit. V jejich dílně, kde to voní papírem vznikají výrobky s nádhernými ilustracemi - přáníčka k nejrůznějším příležitostem, vzpomínkové knížky, "to do" listy, deníky, zápisníky, jídelníčky, nákupní seznamy, kalendáře, omalovánky, milníkové kartičky a různé drobné praktické doplňky s kouzelnými malbami a trefnými texty. 

Chaukiss ekologicky
Na první pohled Vás jejich kousky zaujmout barvami, autorskou malbou a zpracováním. Naším očím ale na první pohled zůstává skryto jedno velké zelené plus - tady se při výběru materiálu myslí na přírodu. Nahlédněte do Chaukiss kuchyně. Víte z čeho tam vaří jejich kouzelná přání? Proč při tvorbě využívají kukuřici? Kolik stromů ušetří, když používají recyklovaný papír? Určitě se dozvíte i něco nového o třídění a recyklaci celkově.
Na Chaukiss milé produkty vyrazte na Orionku, Letnou nebo do Ostrava. Určitě prolistujte galerii k článku, je tam pro Vás malá ochutnávka produktů, které Vám u nás servírujeme.


Když jsme se pustili do výroby přáníček přemýšleli jsme, jak být co nejvíce ekologičtí a šetrní k životnímu prostředí. Naše produkty jsou z papíru, doplněné o plast, který tvoří spoustu odpadu. Proto jsme se rozhodli pro ekologicky šetrné materiály.

Recyklovatelný papír

Průměrná roční spotřeba papíru je přibližně kolem 50 kg na českou domácnost. Výroba papíru je velmi náročná, a to nejen na energii, ale i na vodu. Spotřeba energie, vody a dalších chemických odpadů, které vznikají při výrobě chemicky ošetřovaných papírů škodí životnímu prostředí. Hledali jsme variantu, která je méně škodlivá a našli jsme!

Veškeré naše produkty jsou vytištěné na recyklovatelný FSC papír. Tento papír pochází z lesů, které jsou obhospodařovávány šetrně k životnímu prostředí na základě certifikace FSC

Úspora energie při výrobě recyklovaného papíru je v porovnání s klasickým papírem obrovská. Při produkci jedné tuny recyklovaných vláken se ušetří až 17 stromů.

Celkově se dá papír dle laboratorních výsledků recyklovat maximálně sedmkrát. U méně kvalitních papíru je doba recyklace kratší např. 3-4x. Poté jsou papírová vlákna poškozena a nelze je znovu použít k výrobě papíru.

Papíry, které již nelze recyklovat a patří do směsného kontejneru:
  • papíry uměle potaženy fólií např. i termopapír, který se používá na účtenky
  • voskový, mastný papír
  • fotografie
  • obaly od vajíček
  • ruličky od toaletního papíru
  • obaly od pizzy - umaštěný a znečištěný papír už nepatří do modrého kontejneru, ale do směsného odpadu
  • kapesníky
  • kuchyňské utěrky
Co patří do modrého kontejneru?
  • klasický neznečištěný papír
  • přírodní papíry
  • noviny, letáky, časopisy - není třeba odstraňovat spony
  • knihy bez pevné vazby
  • obálky - můžete vytřídit i obálky s foliovým oknem
Plast z kukuřice

Hledali jsme způsob, jak zabalit přáníčko do ekologického kabátku. Proto byla jasná volba kukuřičného plastu, tedy plastu, který se získává z obnovitelné suroviny - kukuřičného škrobu. Bio plast je oproti klasickým plastům šetrnější k životnímu prostředí a na jeho výrobu není potřeba ropa. Při jeho výrobě se spálí o celou čtvrtinu méně oxidu uhličitého, snižuje produkci skleníkových plynů a při jeho zpracování nejsou použity žádné chemické příměsi, syntetické změkčovače nebo jiná činidla, která způsobují neplechu při užívání na našem těle.

Kam s bioplastem?

Pozor u recyklace plastů. Bioplast z kukuřičného škrobu nepatří do žlutého kontejneru, ale do směsného odpadu.

Jak je to s cenou?

Cena recyklovatelných materiálů stále roste. A momentálně je relativně dost vysoká, až dvojnásobně než bývala pár lety. Ekologie a starost o naši planetu je v souladu s naší filozofií. Je to právě jedna z maličkostí, která může napomoci světu a doufáme, že i přes současnou situaci nedostatku papíru a celkově materiálu se nám povede naší výrobu udržet.

S láskou, tým Chaukiss


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Využitím těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookies.

Souhlasím