Autor: Barbora Vavřichová
Datum: 02.11.2021
Sekce: CVRKlé tipy

Všichni asi nějak tušíme, že bychom měli, ale každodenní shon, stres, mnoho povinností nám to nedovoluje. Nebo...je to skutečně tak? Nejsou to jen výmluvy? Postarat se dobře i sami o sebe, a nejen o ostatní, chce úsilí a vědomé rozhodnutí. Možná to ale v něčem znamená méně úsilí a času, než si myslíme. Začít se sebepéčí může být i celkem prosté a jednoduché.

Je skvělé, že na to máme ve CVRKU odbornici - Barbora ze Self-care Vám posílám úžasný dárek v podobě článku, kde radí, jak jednoduše se sebepéčí začí. HNED a bez výmluv. Skvělým pomocníkem pro začátečníky by mohly být i Bářiny Karty sebepéče, které jsou k dostání u nás na Letné


Pojem sebepéče už nějakou dobu nezaznívá jen z reklam na kosmetiku. Sebepéče se v posledních letech stala souhrnným označením pro celostní péči o lidské zdraví. Záměrná péče o fyzické i duševní zdraví snižuje škodlivé účinky stresu a rozvíjí krátkodobou i dlouhodobou životní pohodu.

Základní pilíře zdravého života se nám mohou zdát až banální a všichni je známe. Jejich důležitosti na tom však nic neubírá. Kvalitní spánek, vyvážená strava, fyzická aktivita, pobyt na čerstvém vzduchu a pěstování blízkých vztahů zůstávají mezi top oblastmi, kterým je třeba věnovat pozornost. Péče o sebe se ale neomezuje jen na soubor činností, které vykonáváme. Kvalitní péči si poskytujeme hlavně uvědomělým přístupem k životu a k vlastním potřebám. Základem je být v kontaktu sami se sebou a tím i s našimi potřebami.


Jak ale prakticky na to?

Do užšího kontaktu se sebou se můžete v jakoukoli chvíli dostat skrz pár jednoduchých otázek.

Nejprve se zhluboka nadechněte.

  1. Jak se v této chvíli cítíte?
  2. Co byste potřebovali, aby vám bylo o něco lépe?
  3. Co s tím můžete udělat právě teď?

Pro vytvoření návyku doporučuji spojit začátek cvičení s něčím, co vám ho připomene. Můžete si nastavit upomínku v mobilu, nalepit si lísteček na lednici nebo se nad tím zamyslet, kdykoli si začnete hrát s náramkem na ruce. Cokoli vám bude fungovat. Postupem času se dostávání se do kontaktu se sebou zautomatizuje.

Prevence je nejlepší lék

K udržení a posílení životní spokojenosti je třeba o sebe pečovat preventivně. Omezit se jen na hašení požárů se z dlouhodobého hlediska nevyplácí. Prvním krokem je rozpoznat, jaké činnosti jsou důležité pro vaši životní pohodu. Následně se můžete cíleně snažit vytvořit z nich návyk. Někdy pomůže udělat si plán a zamyslet se i nad překážkami, které vás mohou od tvorby návyku odradit a předem se na ně připravit. Stejně důležité je po nějaké době plán aktualizovat, protože naše potřeby a životní situace se neustále mění.

Ať už se sebepéčí začínáte nebo jste v ní mistři pro všechny platí to samé – přistupujte k sobě s laskavostí. Plán se asi nepovede dodržet vždy, to nevadí. Všímejte si spíše drobných úspěchů a nenechte se odradit občasným odklonění se od plánu.

K plánování můžete využít volně dostupnou šablonu preventivního plánu sebepéče, který najdete na https://www.self-care.cz/preventivni-sebepece/

Pokud Vás zajímá, jak se o sebe postarat v krizi nebo jaké jsou nejčastější mýty o sebepéči, pokračujte ve čtení na https://www.self-care.cz/blog/