Autor: Bára Nováková
Datum: 16.03.2021
Sekce: CVRKlé tipy

Skleněná brčka Mystraw – vypijete oblíbený drink, naučíte děti správně mluvit.

Skleněná brčka jsou skvělým a praktickým doplňkem nejednoho drinku. Takové letní Mojito chutná o dost lépe, když ho můžete vychutnávat malými doušky přes tento jednoduchý ale důmyslný „nástroj“. Brčko ale může také významně pomoci našim ratolestem ke správnému vývoji řeči a výslovnosti. Ušetří tak hodiny prosezené na logopedii, které můžete investovat do společných chvil.
Ale pozor, aby brčko s vývojem řeči pomohlo tím správným směrem, musíte ho dítěti nabídnout ve správný čas. Navíc není brčko jako brčko, proto je dobré zvážit i materiál, ze kterého je vyrobeno. Designéři z Mystraw shrnuli nejdůležitější postřehy na téma „Brčko a správný vývoj řeči“ ve svém článku. Přečtěte si, jak a kdy začít s brčkem trénovat.

Pro skleněná brčka z dílny Mystraw se můžete stavit u nás ve CVRK Orionka.
Mají spoustu výhod:

  • Jsou cenově dostupná
  • Jsou tvrdá a průhledná – dobře se čistí
  • Díky použitému materiálu popíjením svého oblíbeného moku nepřispíváte ke znečištění planety.

Brčka pomohou s nácvikem výslovnosti. Jak naučit děti správně je použít?

Proč jsou brčka nevhodná pro kojené děti, už víte. Ale víte i to, že můžou být skvělým pomocníkem při logopedických cvičeních pro předškoláky? Pokud zapracujete na technice používání brček, v žádném případě neuškodí.

Dokáže kojenec pít brčkem?

Kolem 6. měsíce obvykle začnete dítěti podávat první příkrmy a s nimi i vodu. Na trhu je k dostání nespočet kojeneckých lahví, které jsou k tomu údajně potřeba. Nejsou. Jakmile je dítě schopné jíst, dokáže se i samo napít z hrnečku. I když se zpočátku spíš polije. Je tedy možné začít nabízet pití s brčkem už nyní? Není, a to proto, že je potřeba trénink, který kojenec ještě nezvládne.

Správná technika pití z brčka je důležitá kvůli zdravému vývoji mluvidel. Je velký rozdíl v tom, v jaké části úst je brčko umístěno. Pokud končí až za zuby a opírá se o jazyk, dítě bude přirozeně polykat úplně jinak, než kdyby bylo vloženo jen mezi rty. Roli zde hraje zapojování odlišných svalů a pozdější problémy s výslovností tvrdých i měkkých hlásek, zejména „L“.

Nechte proto raději dítě, aby se párkrát polilo. Ušetříte si tak v předškolním věku desítky hodin na logopedii. S brčkem setrvejte do doby, než na něho bude dítě připravené.

Učíme se správně pít

Čas nadešel, dítě oslavilo třetí narozeniny (možné druhé, kdo ví) a pokud jste všemu nechali volný průběh, začínají se objevovat první správně vyslovené hlásky. I přesto není důvod, proč dítěti brčko upírat. Je s ním zábava, prokazatelně zvyšuje příjem tekutin a k některým nápojům zkrátka patří.

Dítěti vždy alespoň z počátku pomáhejte. S nácvikem pomůže obyčejná gumička, kterou brčko omotejte přibližně půl centimetru od kraje. Důležité je, aby v ústech byla jen část, která se vejde před přední zuby. To odpovídá této délce, ale sami vyzkoušejte, jak je to právě u vás. A proč gumička? Ta bude spočívat těsně před rty a dítě díky ní pochopí, že delší část brčka do úst nepatří.

Brčko se tedy opírá o přední zuby, z druhé strany na ně naléhá jazyk. Dítě brčko obemkne rty a už může pít. Je na místě zmínit, že je tento způsob mnohem náročnější a není divu, pokud se na začátku po chvilce uchýlí k nesprávné, ale snazší technice. Zapojuje svaly přední části jazyka, které jsou mimochodem důležité pro správnou výslovnost sykavek. Takže raději jen chvilku denně, ale správně.

Jak využít brčko při logopedických cvičeních?

Brčko, které je vložené až za zuby sice umožňuje snadněji pít, ale také způsobí, že svaly, které by měly být namáhány, jednoduše odpočívají. Pokud takto polehávají opakovaně, nechce se jim spolupracovat ani při mluvení.

Začněte proto tím, že dítě přeučíte, jak správně brčko používat. Chce to trpělivost, nebude se jim chtít, ale výsledek stojí za to. Vzhledem k tomu, že potřebujete jazyk pořádně rozhýbat, neomezujte se pouze na pití vody. Klidně po pár dnech nácviku nalijte do sklenice přesnídávku. Vypít ji brčkem dá pořádnou práci a nedivte se, pokud si dítě bude potřebovat několikrát odpočinout. Lehčí pro malé děti bude pít skrz brčka kratší (130 mm a 180 mm) s větším průměrem trubičky. Chcete-li náročnost ztížit, volte delší a užší brčka a hutnější konzistenci nápoje. Podobných cvičení můžete vymyslet celou řadu.

Vyberte to nejlepší brčko

Možností máte několik, ale ne všechny jsou vhodné. Začněme těmi nejčastějšími, a těmi jsou plastová brčka. Jsou na jedno použití, přispějí ke znečištění planety a jistě se i k vám dostaly snímky zvířat, které se v oceánu s nějakými brčky dostaly do kontaktu… Tudíž nejsou tou ideální volbou. Alternativou jsou gumová brčka. Materiál je stejný, ale dají se používat opakovaně. Nejčastěji se používají na dětské lahvičky. Při správné technice by se o nich dalo uvažovat, nicméně jsou příliš měkké a svádějí děti ke kousání, takže ty taky raději vynechte.

Bambusová brčka jsou recyklovatelná, tvrdá i dostupná. Velkou nevýhodou je ale to, že nikdy nevidíte, jestli jsou dobře vyčištěná. Pokud se chcete pustit do experimentů s přesnídávkou, tohle nebude nic pro vás.

Skleněná brčka naopak splňují všechny důležité předpoklady. Jsou cenově dostupná stejně jako bambusová brčka, jsou tvrdá a navíc průhledná, takže se velmi dobře čistí. Nemusíte se bát rozbití. Dítě, které je schopné naučit se správnou techniku, pochopí i to, jakým způsobem s brčkem zacházet.

Zdroj: https://www.mystraw.cz/brcka-pomohou-s-nacvikem-vyslovnosti-jak-naucit-deti-spravne-je-pouzit/