Autor: Erika Bach
Datum: 01.12.2021
Sekce: CVRKlé tipy

Daří se Vám ve shonu všedních dní zastavit a uvědomit si, za co jste vděční? Uvědomit si, že to co máme, není samozřejmost? A uvědomit si, že i když si myslíme, že toho moc nemáme nebo bychom chtěli / měli mít více, důvodů ke štěstí máme i přes to mnoho?

Ano, zastavit se a zamyslet se je v denodenním CVRKotu těžké, v dnešní pandemické době kór. Ale mi pro Vás máme jednoho šikovného pomocníka, který Vám pomůže nejen se zastavit a věnovat pár minut denně sobě, ale i naladit se na správné pozitivní vibrace, díky kterým budete do svého života přitahovat více hojnosti, radosti, lásky a štěstí.

A proto Vám nyní navrhujeme - začněte si psát deník...Deník vděčnosti, který pro Vás připravila autorka Erika. V článku níže pro Vás sepsala, jak fungují emoce, jaké v nás vyvolávají vibrace a proč je fajn žít "vysokovibračně". Můj deník vděčnosti pořídíte na CVRKlém e-shopu a Orionce.


Co je to vděčnost a proč je pro nás důležitá?

Vděčnost je emoce. Emoce je energie, je to radar cítit a tím pádem umět rozlišovat, co je pro nás dobré nebo naopak. Každá energie má svou vibraci, kterou vyzařuje. Některé energie jsou nízké a v těch se většinou necítíme dobře. Je to třeba smutek, zlost, strach, lítost, bolest atd. Jiné energie jsou naopak vysoké a čím vyšší jsou, tím se cítíme lépe. Mezi vysokovibrační energie patří právě vděčnost, láska, radost, naděje atd. Vděčnost je velmi vysoká, pozitivní, emoce, která zvyšuje duševní sílu a zároveň s tím zvyšuje pocit štěstí a snižuje negativní emoce.


Proto se na praktikování vděčnosti zaměřuje právě pozitivní psychologie, která se zabývá studiem pozitivních emocí, kladných životních zážitků a zkušeností neboli optimálního prožívání, kterému říkáme flow. Čím více totiž zaměříte svou pozornost na pozitivní emoci, tím více poroste a tím méně prostoru zbude na to, co se vám nelíbí nebo nedělá dobře.

Je dokázáno, že ve chvíli, kdy začnete myslet na to, za co jste vděční, váš mozek uvolní do těla hormon štěstí dopamin, který vám umožní cítit radost, euforii, motivaci, soustředění a mnoho dalšího. Ve chvíli, kdy vaše hladina dopaminu klesá, začínáte mít špatnou náladu, můžete mít potíže se spánkem, s pozorností a další podobné příznaky. Když máte vysokou hladinu dopaminu, jste šťastní. Ke zvýšení hladiny dopaminu vám může pomoci sport, meditace, některé vhodné doplňky stravy, poslech oblíbené hudby nebo i praktikování kreativních činností jako je malování, tanec, zpěv. Ke zvýšení hladiny dopaminu Vám pomůže i pravidelné psaní deníku vděčnosti.  

Udělejte si čas sami na sebe a vědomě zkoušejte zaměřovat svou pozornost na to pozitivní ve svém životě a na to, co jste dokázali nebo se vám povedlo. Je to jiný úhel pohledu, který vám vnese do vašeho života více optimismu a radosti, než když budete stále zaměřovat svou pozornost na to, co ještě nemáte nebo co se vám nepovedlo.

 

„Vděčnost vás přesune na vyšší frekvenci a přitáhnete mnohem lepší věci“. Ralph Smart

 

Pokud tedy zrovna pociťujete nervozitu, úzkost nebo napětí, nejsnadnějším způsobem, jakým se můžete zase začít cítit lépe je vzpomenout si na něco dobrého, něco, co rádi děláte, co vám může zlepšit náladu. To vám pomůže překonat stres a trápení a zároveň si vytvořit větší psychickou odolnost. Vzpomeňte si jednoduše na nějakou věc, za kterou jsme vděční a plně si tuto emoci prociťte. Zdají se to občas banality, ale právě tyto maličkosti, které jsou pro mnoho z nás samozřejmostí (např. jsem zdravá, mám dvě ruce, dvě nohy, mohu se procházet venku v přírodě, vidím, slyším, mám střechu nad hlavou, mám co jíst) jsou pro ostatní třeba těžko představitelné.

Důležité je ovšem to, abyste si v každodennosti nezapomněli udělat chvilku i na sebe. Věnujte se jednoduše ve vašem volném čase tomu, co vás baví. A dělejte si v průběhu každého dne malé radosti. Můžete si zavést i svůj malý radostní rituál. Když si například ráno přivstanete, uděláte si dobrou kávu, napíšete si za co jste vděční a poslechnete si například svou oblíbenou hudbu, či si zacvičíte, nastartujete tak svůj den s úplně jinou energií. Stačí 10 minut denně.

Co vám psaní deníku přinese?

 

Jak začít s psaním deníku vděčnosti a pro koho je vhodné?

Vedení deníku vděčnosti je vhodné pro každého v jakémkoliv věku. Takže můžete naučit tomuto zvyku i malé děti. Nad psaním nepotřebujete trávit hodiny ani dlouho přemýšlet. Napište zkrátka to, co vás první napadne.

Psaní deníku vám pomůže uspořádat si vaše myšlenky, seřadit si priority, zhodnotit vaše postoje, zastavit se a na chvíli být jen sám se sebou. Umět se zastavit je v dnešní hektické době pro člověka velmi důležité. A to nejen pro odpočinek samotný, ale pokud se zastavíte, vaše mysl může zklidnit a tím pádem vám mohou začít docházet odpovědi na vaše případné otázky, řešení vašich problémů nebo může vzniknout i prostor pro nové nápady.

Lidé, kteří si vedou deník vděčnosti jsou pozitivnější, odolnější, zdravější a emočně vyváženější. Pozitivní myšlenky před spaním Vám pomohou lépe usnout a ráno s vděkem zase radostně vstát. Nebo naopak, pokud si zapisujete své myšlenky ráno, nastartujete tím svůj den v mnohem lepší a radostnější energii a veškeré prožitky, které vás přes den čekají zvládnete s mnohem větší lehkostí.

Je vědecky dokázáno, že pravidelným zapisováním věcí, za které jste vděční po dobu alespoň 21 dní můžete přeprogramovat svou mysl, která se začne zaměřovat na to dobré, co se vám v životě děje. Protože mysl má vlastnost se automaticky zaměřovat na to, co je špatné nebo na to, co se vám nepovedlo.

Takže neváhejte a začněte, uvidíte, že se brzy ve vašem životě začnou dít velké změny.

 

Jak správně psát deník vděčnosti

Vezměte si do ruky tužku a zapisujte si maličkosti, které vám udělaly ve dne radost. Mohou to být jakékoliv věci, které se vám během dne podařily. Třeba to, že se vám ráno podařilo vstát, že jste se měl/a dobré kafe, že jste zdraví/á. Zapisováním těchto věcí věnujete daleko větší pozornost procítění vděčnosti, než kdyby jste si jen tyto věci řekli řekli. Nemusíte psát žádné básně, stačí si zapsat jednoduché věty.

Pravidelnost hraje nejdůležitější roli ve vedení deníku vděčnosti. Určete si čas každý den pro psaní deníku. Nejlépe buď hned ráno nebo pak večer před spaním. Vytvořte si ze psaní každodenní rituál tak, aby se z něj stal návyk.

Pokud některý den deník zapomenete napsat nebuďte na sebe naštvaní, psaní má být radost ne starost. Zkuste si ovšem dát takovou osobní výzvu. Pokud zapomenu jeden den deník napsat, tak třeba musím udělat nějaký úkol třeba jít si zaběhat, nejíst ten den sladké atd. prostě něco co je třeba zdravé a co neděláte, ale rádi byste začali.