Značka Katoo Design vznikla v lednu 2022. Tedy vznikl název a konečná podoba loga. Ale nápad vyrábět autorské šperky jsem dostala už někdy před 15 lety a to proto, že jsem chtěla nosit originální šperky, ale nikde jsem takové nenašla. Nezbývalo, než si je vyrobit.


Ahoj, jmenuju se Katka Němcová a vítám Vás v mé autorské dílně.
Začala jsem tehdy u cínových šperků s polodrahokamy ale pak jsem objevila kouzlo vinutých perel. Nakoupila jsem sklářský kahan a spoustu skleněných tyček a žasla nad krásou tekoucího skla. Na vinuté perly se musí s láskou a lehkostí, jeden chybný krok a korálek praskne nebo se sleje nežádoucím směrem. Byla to ale výzva a kouzlo objevování. Moc informací ohledně vinutí tenkrát na internetu nebylo. Ale podařilo se mi kontaktovat některé šikovné skláře a získala jsem od nich cenné rady a vyřešili jsme několik postupů, takže se dařilo vytvářet stále hezčí vinutky.

Od té doby jsem vyrobila mnoho šperků, které jsou nyní u mých přátel a jejich nejbližších ale nejvíc šperků nosí moje máma :) Před pár lety jsem se odstěhovala z Prahy na venkov a v novém místě teprve buduji dílnu mých snů. Ale ani nedostatek místa mě neodradil od tvoření. Asi před rokem jsem objevila litou pryskyřici a rozšířily se mi obzory ve výrobě šperků a dalších možnostech tvoření. Pryskyřice mě nadchla hlavně v její schopnosti “tvořit se sama”. Obzvlášť když se míchá více barev a pigmentů, alkoholových inkoustů a dalších příměsí. Konečný výsledek je vždy překvapení. Také je zde mnoho technik a stále je co objevovat.

U některých šperků používám korálky dovezené z Ghany. Zaujaly mne svým jakoby “přírodním” nepravidelným matným povrchem, charakteristickým právě metodou výroby. Korálky se tvoří ze skleněné drtě, která se sype do hliněných forem. Následně je forma s korálky vypalovaná v peci. Je to docela pracný proces. Ale výsledek je zcela originální a jedinečný. Není možné takové korálky vyrobit klasickým vinutím jelikož povrch klasických vinutek je hladký a pravidelný. Šperk z recyklovaných korálků dostává krásný nádech patiny.

Když tvořím, nevnímám čas, hlad ani žízeň a jsem vtažená do tvůrčího procesu. Baví mě vyrábět šperky neobvyklé, co mají hloubku a ducha. Chci aby se šperk také dobře nosil, byl příjemný a aby se dobře zapínal. Protože mám ráda originalitu, snažím se vyrábět šperky, na kterých je vidět ruční práce. Každý šperk z dílny Katoo Design je můj originální autorský produkt. Obvykle není možné vyrobit duplikát šperku. A není to ani můj záměr. Chci tímto zachovat originalitu šperků. Pokud ale zatoužíte například po jiné barvě než v jaké je šperk vyroben, můžeme se domluvit na výrobě a zakázku.

Kategorie

Kde najdete moje zboží

> CVRK Letná